Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2007 11:03 - Гората като инвестиционен актив
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
0



Гората като инвестиционен актив

Борис Петров


За да бъде инвестиционен актив, гората следва да има стабилна стойност във времето, да генерира привлекателен текущ и капиталов доход и да съществува достатъчно ликвиден пазар на горски масиви и на продуктите, добивани от нейното стопанисване.

Прегледът на опита на САЩ показва, че възвращаемостта от инвестициите в горски масиви е привлекателна алтернатива на инвестициите в акции на публични компании, акции и дялове на непублични компании, както и в жилищни и търговски имоти и земеделски земи. Публично достъпните инвестиции в горски масиви се осъществяват чрез покупка на дялове от публични компании с инвестиционна цел (Timber REIT), регулирани от Комисията по ценни книжа...

За периода от 1960 г. до 2002 г. средната историческа доходност от инвестиране в Timber REIT (+12.57%) надминава тази, постигната от високо капитализираните акции (+10.10%) и е съизмерима с доходността от инвестиране в ниско капитализирани акции (+13.47%), но за сметка на това при по-нисък риск. Стандартното отклонение на доходността е само 13.23% при Timber REIT, докато при ниско капитализирани акции е 24.42%.

http://capital.bg/show.php?storyid=349938


Тагове:   актив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!