Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2007 11:38 - Труд или данъци?
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1832 Коментари: 2 Гласове:
0



Георги Ганев

Дилемата по-високи данъци или по-работещи хора съществува


По изчисления на Института за пазарна икономика (Преглед на стопанската политика, бр. 328, стр. 3-4) тази година денят на данъчната свобода в България беше на 29 май. Това означава, че до 29 май целият създаден от българите доход е бил изцяло иззет от държавата за нейните очевидно много важни нужди и едва след този ден българските трудещи се започват да създават доход, който да остава за тях самите и за техните семейства.

Елементарната житейска, а и икономическа логика налага да се замислим дали пък датата, на която се пада денят на данъчната свобода, не влияе върху решението на хората колко да работят през съответната година. Казано с други думи, възниква въпросът дали това какъв процент от плодовете на твоя труд бива иззет от държавата влияе на това колко труд си готов да предложиш за дадената година.

До неотдавна търсенето на отговор на този въпрос беше почти невъзможно поради липсата на достатъчно данни както във времето, така и за различни страни. С натрупването на по-дългосрочни данни за предлагането на труд в редица икономики постигането на отговор започна да става възможно.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=356655


Тагове:   труд,   данъци,


Гласувай:
0



1. анонимен - ikonomika
10.07.2007 18:13
koga e izpitnata data na turnovskiqt universitet po ikonomika
цитирай
2. анонимен - Ikonomika
18.07.2007 17:25
1-vi avgust
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!