Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 11:42 - Високи данъци или висок растеж
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1748 Коментари: 0 Гласове:
0



Макроикономически ефекти от данъчните промени

Димитър Чобанов


Промените в данъчното облагане са особено актуални в страната поради факта, че вече се изготвя проектът за държавния бюджет през 2008 г. Въпреки че параметрите в този бюджет до голяма степен вече са заложени в някои програмни документи, все още съществува реална възможност за намаление на данъците. Скорошна статия изследва ефектите от данъчните промени в Съединените щати след Втората световна война, които позволяват достигането до заключения, приложими и за България.

Според оценката на авторите повишението на данъчното облагане от екзогенен тип с 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) води до спад на производството средно с 3%. Спадът в брутните частни инвестиции е 12.6%, в личното потребление е 2.6%. Разходите за нетрайни стоки спадат с 2%, а за услуги - с 1.5%, разходите за дълготрайни стоки се понижават с 8.6%. Инвестициите в жилища се понижават с 8.2%, а в нежилищни сгради - с 6.2%. Износът се увеличава рязко при нарастване на данъците, но резултатът не е статистически значим. Вносът спада с 10.1%, като резултатът е статистически значим.

Тъй като повечето екзогенни промени всъщност са понижения, това означава, че данъчните намаления имат много голям и постоянен позитивен ефект върху реалния БВП.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=363240


Тагове:   данъци,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!