Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2007 23:05 - Откъде дойде финансовата криза
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 2337 Коментари: 0 Гласове:
0



Борис Петров

Кризата на световните финансови пазари на 9-10 август, следствие от проблемите с рисковия сегмент на ипотечните заеми в САЩ, предизвика множество въпроси. Основните са защо това се случи и какво предстои.

Корените на проблема

Началото трябва да се търси в периода 2001-2003 г. Тогава Федералният резерв на САЩ под ръководството на Алан Грийн­спан, притеснен от възможността спукването на балона на фондовия пазар да прерасне в дефлация, намали постепенно краткосрочните лихви от 6.75% до 1%. Тези действия имаха значими последици.

Очакванията на инвеститорите за бъдещата инфлация достигнаха много ниски стойности и изпратиха дългосрочните лихви до най-ниските нива от десетилетия насам. Непрекъснатият апетит за покупки на държавни и ипотечни ценни книжа от страните от Югоизточна Азия даде възможност кредитните институции в САЩ да се възползват, като щед­ро предложат ипотечни кредити срещу ниски лихви. Домакинствата в САЩ решиха, че растящите цени на жилищата ще следват устойчива и нестихваща тенденция към поскъпване, и побързаха да превърнат домовете си от средство за потребление и спестяване в средство за увеличаване на достъпа до кредит чрез ипотека. Това позволи на американския потребител в период на няколко години да продължи да консумира свръх размера на текущите доходи.

В резултат на това поведение икономиката на САЩ растеше, съпроводена с нарастване на фондовите индекси и на цените на жилищата. Процентът на просрочия по частни и корпоративни дългове регистрира историческо дъно, придвижвайки рисковите премии при фалит до много ниски равнища. Това накара мнозина инвеститори да повишават степента на задлъжнялост, като поемат повече риск в търсене на непрестанен ръст на печалбите. Банките предлагаха екзотични кредитни продук­ти за покупки на жилища. Така милиони хора без трайна работа и устойчиви доходи имаха възможност да закупят жилища, които иначе не биха могли да си позволят. После банките пакетираха същите кредити в пулове и инвестиционните консултанти ги превръщаха в облигации, обезпечени с ипотека. Рейтинговите агенции щедро даваха на облигациите най-висока оценка от порядъка на ААА и АА. Заради сигурността, която обещава високият рейтинг, много консервативни инвеститори като взаимни фондове и търговски банки купиха от тези облигации.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=369094


Тагове:   криза,   Откъде,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!