Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2007 12:16 - Защо пушат танцьорите
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1371 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2007 12:19


Тютюнопушене, отдаденост на настоящето и доходи

Ивайло Николов

Замисляли ли сте се защо някои от по-заможните ви познати не пушат? Защо шофьорът зад волана на ТИР-а обикновено е с цигара? Защо някои публични личности в България без неудобство пушат пред телевизионната камера, а редица европейски страни и САЩ забраняват пушенето на обществени места, включително в барове и ресторанти? Определени професии и общества по-толерантни ли са към цигарите, или водеща е личната физиологична зависимост?

Полето на икономическата наука се оказва достатъчно широко и с работещ инструментариум, за да търси собствен отговор на тези въпроси. Цяло направление в т.нар. поведенческа (behavioural) икономика изследва тютюнопушенето като фактор или като резултат от сблъсъка на факторите, предопределящи личностните нагласи за кариера и материален успех.

Статия на Munasinghe и Sicherman от университета "Колумбия"** изследва връзките между тютюнопушене и доходи, с акцент върху разликите в нагласата към бъдещето. Пушенето според авторите е видимият израз (proxy) на една по-голяма склонност към потребление и удоволствия днес. С жаргона на икономистите, някои хора по-силно "дисконтират" бъдещето и не са готови да "заменят настоящо с бъдещо потребление". Обратната нагласа пък предполага повече лишения или пестене днес - с поглед към бъдещето, когато усилията ще дадат плодове и ще се консумира и почива повече.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=379046



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!