Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2007 23:10 - Намаляването на сивата икономика – защо и как
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1838 Коментари: 2 Гласове:
0



Георги Ганев

Как данъчната система влияе на сивия сектор

За сивия сектор и борбата с него се говори непрекъснато. Икономисти го използват в своите анализи и призиви към управляващите. Обяснението "и ще доведе до намаляване на сивата икономика" беше важна част от публичната опаковка на поредица от промени в законите и политиките в България през последните години...

Резултатът, потвърден от емпиричната проверка с данни от Бразилия, е, че стимулите на предприемачите да бъдат на светло са толкова по-големи, колкото по-ниско е данъчното облагане, по-скъпо е за сенчестите (в сравнение със светлите) фирми да финансират капитала си и по-капиталоемко е производството. Също така по-високото предприемаческо умение е стимул за излизане на светло, защото дава възможност за по-големи печалби от мащаба на производството, а по-мащабните производства са по-скъпи за укриване от бирниците и по-малко печелят от това да са сиви. Но основното за структурата на икономиката следствие е, че светлите фирми са по-големи от сенчестите, с по-добри предприемачи и оттам с много по-значителни икономии от мащаба и производителност. Светлите фирми образуват много повече капитал от сенчестите, което ги стимулира да наемат и повече труд.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=381486


Тагове:   как,   намаляването,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kostadin - Ие
01.10.2007 09:44
Икономиката не е нито светла нито тъмна.
Да не би да си мислиш ,че организирането на производството на пиратски дискове е плод на сивата икономика.В него участвуват едни и същи субекти.Същественото е само едно -да се извлича печалба-от всички ниши на обществото.
За да съществува нещо ,при това в условията на големите е необходимо ,то да е по -ефективно.Но това понятие е много по -обширно.
Както казват интереса клати феса!
цитирай
2. ok3223 - Има и нещо друго
16.12.2007 13:11
В мафиотизираните държави като нашата си мисля,че сенчестия бизнес се подържа и от някой държавни структури,(данъчни,полицаи,чиновници...),които извличат огромни печалби от подкупите,които получават,за да си затварят очите.Защо да убиват кокошката,която им снася златни яйца.И така "борбата"е само словесна.В държави като Германия,Швеция,Норвегия или САЩ примерно,има също сенчеста иконамика и мераклий да не плащат радовно данъци.Но твърдите мерки на Държавата и съответните служби са ограничили тези явления до санитарния минимум.А постоянния повик и настоявания да се намаляват преките,а увеличават за компенсация косваните данъци е трик непочен и нечестен.Да се разтоварят от данъци дебелите гуши(олигарсите),разликата между стария и намаления нов данък си е чиста пеалба.За това са наели добре платени агитки от политици, икономисти и журналисти да убеждат хората,че всичко се прави само и единствено за тяхна полза.Като загубата за бяджета от това намаление се компесира с увеличаването на КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ.Цените на стоките за масова употреба и акцизите,и др.данъци се увеличават повсеместно.Така цялата издръжка на държавата и нейните социални функций се прехвърля на гърба на масовия потребител,на народа,а олигарсите прибират огромни печалби от намалените данъци(напр.плоския данък).КАРТИНКАТА НАИСТИНА Е ТАКАВА...КАТО ПОРАЗМИСЛИ ЧОВЕК.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!