Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 14:12 - Прав ли е Вебер
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 2538 Коментари: 4 Гласове:
0



Георги Ангелов

Протестантство или образование - кое е по-важно за развитието

В своята известна книга отпреди един век "Протестантската етика и духът на капитализма" Макс Вебер твърди най-общо, че протестантството е по-благоприятно за икономическото развитие, отколкото католицизма. Дори повече - според него протестантската етика е причината за появата на капитализма...

И до днес тезата на Вебер е повод за нови и нови изследвания, които се опитват да проверят доколко тя съответства на реалността. Протестантското обяснение на развитието има много поддръжници, както и много противници. Интересен факт е например, че дълго време Ирландия е посочвана като най-яркия пример за правотата на Вебер, защото Ирландия е католическа страна и в същото време е сред най-бедните страни в Европа. След последните две десетилетия на висок икономически растеж обаче Ирландия вече е сред най-богатите страни в Европа и се използва от противниците на Вебер като аргумент, че католическите страни също могат да се развиват, и то дори по-добре от протестантските.

Сравненията между отделни страни обаче са проблематични - доколкото не само религията, а и много други фактори имат влияние върху тяхното развие като институции, география и пр. Освен това, дори Вебер да е прав, че протестантите успяват повече, остава въпросът дали е прав, че това се дължи на протестантската етика или на някакъв друг фактор, пропуснат от него.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=383826



Гласувай:
0



1. teodordetchev - Ами, така ще да е било...
07.10.2007 20:32
... за историческия период, който Вебер е изследвал. Не можем да искаме, заключенията направени за времето на "зората на капитализма", да са задължително валидни за постмодерната епоха и в условията на информационноот общество. Пък и да не забравяме, че освен протестантската етика на Вебер, съществуват и "користните предпоставки" за натрупване на капитал и богатство, според Вернер Зомбарт.
Поздрави !
цитирай
2. ikonomika - Едновременно е прав и не е прав
13.10.2007 15:13
Използвайки данните за Прусия - включително преброяването на населението през 1871 г., което за пръв път измерва и способностите за четене и писане на населението над 10-годишна възраст - авторите достигат до няколко интересни извода.

Първо, общините, в които има по-голям дял на протестантите, имат по-голяма степен на икономически прогрес.

Второ, протестантите имат по-голяма степен на грамотност - с около 10 процентни пункта по-висока от средната.

Трето, има много силна връзка между образование и икономическите показатели. Всъщност цялото икономическо превъзходство на протестантите се дължи на по-доброто образователно равнище.

Четвърто, образованието има един и същ ефект върху протестанти и католици. Един католик и един протестант с еднакво образование постигат едни и същи икономически резултати. Протестантската етика няма влияние върху икономическите резултати.

Всичко това показва, че Вебер едновременно е прав и греши. Прав е, че протестантите имат повече икономически успехи. Греши обаче, като обяснява това с етиката на протестантството. Цялата разлика в икономическите резултати се дължи на по-доброто ниво на образование сред протестантите по това време. Католиците със същото ниво на образование имат същите икономически успехи.
цитирай
3. ok3223 - Разбира се,
16.12.2007 12:21
че е както пише"икономика".Както гласи немската поговорка"От отделните дървета не е видял гората."
ПРотестантите се отличават с по-голяма грамотност и са по разкрепостени.
цитирай
4. teodordetchev - Няма да откажа, ако...
17.12.2007 21:36
... дн 3223 обясни значението на фразата "... и са по-разкрепостени". В какво по-точно са по-разкрепостени? Не се заяждам, просто моля за уточнение.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!