Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2007 12:09 - Банкрутирали ли са Съединените щати?
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 2064 Коментари: 3 Гласове:
0



Димитър Чобанов

Един по-различен поглед върху държавните финанси

Този въпрос на пръв поглед изглежда риторичен и много хора биха се изсмели, когато го чуят. Скорошна статия** изследва проблема от малко по-различен ъгъл, като отчита не само равнището на публичния дълг към момента, но и настоящата стойност на обещаните разходи на държавата в бъдеще.

Съединените щати никога досега не са банкрутирали официално - те не са обявявали мораториум върху дълга си, отношението дълг/брутен вътрешен продукт е значително по-ниско, отколкото в повечето развити страни, лихвените проценти са ниски, а доларът е световна резервна валута. Китай, Япония и останалите страни продължават да търсят американски държавни облигации.

Публичният дълг обаче отразява конюнктурата, а не фискалните фундаменти; сумата на общите официални и неофициални задължения е огромна; федералните дискреционни разходи нарастват експлозивно; САЩ не са изпълнявали реалните си задължения чрез обезценяването им; страните, които притежават американски облигации, могат да ги продадат за наносекунда; финансовите пазари имат продължителен и впечатляващ опит с погрешна оценка на ценни книжа.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=388873


Тагове:   щати,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ти ми кажи пред банкрут ли са САЩ
21.10.2007 00:02
като цялото общество произвежда (БВП) 5000 милиарда долара за 1 година, а общият брутен дълг на обществото е 9000 милиарда долара. В този дълг се включват както дълговете на държавата, така и на всички компании, организации и физически лица.

Поради което пък доларът поевтинява. Но пък от друга страна това намалява външните дългове.
цитирай
2. ikonomika - Не съвсем
27.10.2007 22:09
По-скоро разглежда друг измерител на дълга - сумата на държавните приходи през следващите десетилетия минус сумата на държавните разходи за същия период /пенсии, здравни разходи и пр./. В този смисъл може или да се увеличат данъците, или да се свият държавните разходи, за да се намали риска от фалит.
цитирай
3. ok3223 - Здравейте!Един въпрос
15.12.2007 08:26
Към г-н Димитър Чобанов,с молба за подробен отговор.
Не са ли САЩ фактически фалирали и подържат положението като---като Блъфират на едро.
Нещо като историята с"Аполо",която се оказа Блъф.
Луна,астронавти и...Голяма лъжа.
Ако не са,какво ги крепи и до кога ще ги крепи.Тази криза в икономиката,тя не е от вчера,до къде може и ще ги отведе.Не ги ли прави колос на глинени крака.
Някои,икономисти,политици,бизнесмени,световният бизнес елит,не се ли плаши от това положение на нещата в стопанската политика на САЩ и за това ги подържат с изкуствени проеференции щатската икономика.
Има ли Света,световният бизнес и финансови институци готовност при недобро развитие,при рухване на щатската икономика и долара да посрещтнат очакваната беда добре подготвени.Какви мерки се вземат за това.И вземат ли се въобще.ЗНаем,че процеса има край и той не далече,ако тенденцията на се обърне в близкото бъдеще...
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!