Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2007 13:26 - Инфлация и конкурентоспособност
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1557 Коментари: 0 Гласове:
0



Калин Христов
Ръстът на цените не е показател за конкурентоспособност

Темповете на нарастване на инфлацията през последните три месеца се ускориха - от 5.3% тя достигна 11%. Това доведе до вълна от спекулации за потенциално поскъпване на лева и рискове за паричния съвет. Те са основани на много вуду икономика, като нито една от спекулативните теории не се опита да намери обяснение какви фактори стоят зад бързото нарастване на цените, дали тези фактори имат временен или перманентен характер и дали ние имаме някакъв контрол върху тях.

Преди да се отговори на тези въпроси, е нужно едно уточнение. Релевантният индекс за измерване на темповете на инфлация в България е хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ - изчислява се по методологията на Евростат), а не националният индекс на потребителските цени (ИПЦ - изчислява се по методология на българския Национален статистически институт). Това е особено важно, когато правим сравнение с темповете на инфлация в останалите страни от ЕС и изчисляваме реалния ефективен валутен курс на лева. Не бихме могли да използваме индекси на цените, които са изчислени по различна методология, и на това основание да правим дефинитивни изводи за ефективния курс на лева, състоянието на българската икономика и потенциалните рискове.

За първите девет месеца на 2007 г. акумулираната инфлация е 8.12%, като две трети от нея се дължат на ръста на цените на непреработените и преработените храни и на общественото хранене

http://www.capital.bg/show.php?storyid=396451



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!