Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2007 12:05 - Какво, всъщност, прави ЕЦБ?
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1327 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2007 12:06


Георги Ганев

Прогнозиране на инфлацията в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) съществува вече десет години като независима парична власт в еврозоната и от девет години определя паричната политика в рамките на мандата, даден й от Маастрихтския договор за Европейския съюз. Там изрично е посочено, че основната задача на ЕЦБ е да поддържа ценова стабилност и с оглед на тази задача на банката е предоставено изключително високо ниво на независимост. То трябва да даде възможност на банката да се съсредоточи върху основната си цел независимо от случващото се с другите аспекти на стопанството в еврозоната, като например общата стопанска активност, безработицата или други конюнктурни показатели и, особено важно - независимо от желанията на действащите политици на власт.

В отговор на тази поставена на ниво договор за Европейския съюз задача ЕЦБ си определи конкретна количествена цел за инфлацията в еврозоната, към която тя ще се стреми, а именно малко под 2% средногодишно. Тази цел е изрично заявявана и цитирана многократно от всички официални представители на банката от самото начало на осъществяването на паричната й политика на 1 януари 1999.

Интуитивно това би трябвало да означава, че ЕЦБ трябва да се интересува предимно от данните за инфлацията и да може да си позволи да игнорира по-злободневните политически теми като ръста на икономиката или безработицата. Именно инфлацията би трябвало да движи решенията на Управителния съвет на ЕЦБ за това какво да прави с основния си инструмент за провеждане на паричната политика - лихвата по рефинансиращите операции, известна също като репо лихва.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=400954


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!