Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2007 12:06 - Проправяне на пътя
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1401 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2007 12:06


Георги Ангелов

Реформи и компенсации

Разумните икономически реформи водят до дългосрочни ползи за всички хора в обществото. В краткосрочен план обаче е възможно да има и губещи от една или друга промяна в политиката. Например, ако някоя група от хора или фирми се е ползвала от привилегия, при премахването на привилегията в краткосрочен план е възможно тази група от хора да претърпи определени загуби.

На пръв поглед няма голям проблем - отнемането на привилегията ще направи обществото като цяло по-проспериращо и би трябвало сравнително лесно подобна реформа да се предприеме. На практика обаче, ако привилегированата група е достатъчно организирана, агресивна и с политическо влияние, е напълно възможно тя да е в състояние да блокира реформата и да не позволи благосъстоянието на обществото да се повиши.

В тази ситуация един възможен вариант на политическа реакция е да се премахне съпротивата на тази група от хора чрез използването на компенсационни механизми. С други думи, част от увеличения просперитет на обществото, получен в резултат на реформата, да се прехвърли на досега привилегированата група, така че тя да не блокира реформите. По този начин е възможно реформата реално да се случи.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=403236



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cornflower - тъй става
01.12.2007 12:09
две крачки напред, една назад
по лениновски
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!