Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 17:51 - Фитнес и доходи
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1403 Коментари: 0 Гласове:
0



Димитър Чобанов

Как телосложението влияе върху заплащането

Пълнотата се дефинира като наличие на прекомерни телесни мазнини. В почти всички страни по света делът на населението с наднормено тегло се повишава през последните години и днес над половината възрастните хора са пълни. Връзката между пълнотата и наднорменото тегло, от една страна, и рискът от заболявания и здравословни проблеми, от друга, е пряка. В Съединените щати те са причина за почти 300 хил. смъртни случая всяка година.

Проблемите със здравето освен това налагат съществена икономическа тежест върху системата на здравеопазването директно (за предпазване, диагностика и лечение) и непряко (стойността на пропуснатите приходи за хората, които са неспособни да работят заради болести или инвалидност). Общите разходи в САЩ поради прекомерната пълнота са оценени на 117 млрд. долара през 2000 г.

В допълнение към неблагоприятните ефекти пълнотата се свързва с отрицателни социални последствия. Съществуват доказателства, че пълните хора страдат от обществено заклеймяване, дискриминация, понижено самочувствие и проблеми с брака. Тези факти мотивират икономистите да изследват връзката между пълнотата и трудовия пазар. Анализите обикновено посочват отрицателната връзка между пълнотата и заплатите. Използваните измерители са телесното тегло или индексът на телесната маса (ИТМ). ИТМ, който представлява отношението между теглото в килограми и квадрата на височината в метри, е най-често използваният показател за пълнота или прекомерни телесни мазнини при изследванията. Световната здравна организация определя граници за класифициране на наднормено тегло и пълнота съответно при стойности на индекса над 25 и 30. Основната причина за използването на ИТМ е леснотата на изчисляване и наличието на данни.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=407735


Тагове:   фитнес,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!