Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2008 11:11 - Качество или количество на държавата
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1662 Коментари: 0 Гласове:
0



Георги Ангелов

Размерът има значение

В България твърде често се мисли в рамките на логиката "само да имаше повече пари в бюджета на държавата и всичко щеше да е наред". Нищо подобно не се забелязва на практика. Само за едно десетилетие разходите на правителството в България са се утроили, но въпреки това едва ли може да се твърди, че увеличените разходи имат някакво силно забележимо влияние върху динамиката на икономиката.

Размер

Често споделяна от политиците идея е увеличаване на държавните инвестиции, чрез което да се ускори икономиката. На практика подобен възглед показват всички управлявали до момента правителства в България и той систематично се прилага при формиране на държавния бюджет. Международните изследвания обаче не подкрепят много силно този оптимизъм по отношение на държавните инвестиции.

Според някои изследвания ефектът от държавните инвестиции е значим и напълно отрицателен, вероятно заради неподходящо насочване на средствата и неправилна употреба. Други са по-умерени, намират, че повече държавни инвестиции може да увеличат икономическия растеж, особено в сектори като транспорт.

Дори и когато е възможно държавните инвестиции да повлияят положително на икономиката, това не означава, че държавата може да ги увеличи значително. Причината е, че финансирането им става чрез бюджета, което означава чрез допълнително данъчно бреме върху от икономиката - което й влияе силно негативно...


http://capital.bg/show.php?storyid=454165



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!