Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2008 20:53 - Динамика на финансовото богатство
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1543 Коментари: 0 Гласове:
0



Петър Чобанов

Друг поглед върху дефицита по текущата сметка

Динамиката на финансовото богатство на отделните институционални сектори, каналите и механизмите на неговото изменение и преразпределение са все по-актуални теми и въпроси, които ангажират нашето внимание. Особено с оглед на съществуващите външноикономически дисбаланси в повечето от малките и отворени икономики от Централна и Източна Европа. Това са и въпроси, които помагат да се разберат в по-голяма дълбочина и да се изучат по-цялостно настъпилите промени в тези икономики.

В България също се наблюдават известни външноикономически дисбаланси, характеризиращи се с нарастващ дефицит по текущата сметка, което налага разглеждането на динамиката на финансовото богатство на отделните икономически агенти, както и определянето на факторите за неговото изменение. В тази връзка в предложената статия** авторите обособяват основните кредитори и дебитори в икономиката, като разглеждат тяхното поведение преди и след смяната на паричния режим.

Икономическите агенти между 1989 - 2005 г.

Дълбоката и неочаквана смяна на икономическата система в България от планова към пазарна икономика предизвиква мащабно преразпределение на богатството, собствеността и капиталите. Авторите разделят анализирания период 1989 - 2005 г. на два подпериода, които се характеризират не само с различни парични режими и различни типове икономическа политика, но и с различно доминиране на отделните актьори в икономиката.

http://capital.bg/show.php?storyid=456865


Тагове:   богатство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!