Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2008 21:29 - Суверенните фондове за инвестиране
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1634 Коментари: 0 Гласове:
0



Борис Петров

Заплаха или шанс


Обзети от новините за ефекта на кризата върху финансовите резултати за глобалните банки, като че ли настрани остана фактът, че Citigroup, Morgan Stanley, Meryll Lynch и UBS получиха значителни капиталови инжекции от суверенни инвеститори през последните три месеца. Всъщност благодарение на тези инвестиции споменатите банки избегнаха унизителното намаляване на кредитния им рейтинг.

Защо толкова бързо суверенните инвестиционни фондове (СФИ) от "желан" се превърнаха в "нежелан" спасител за глобалните финанси?

Какво е СФИ

Първото подобие на СФИ възниква през 1960 г., когато правителството на Кувейт решава да съхрани за бъдещите поколения ресурсът, постъпващ от продажбите на суров петрол, като го инвестира във финансови активи. Впоследствие такива фондове създават някои азиатски и петролните страни като Саудитска Арабия, Оман, Китай, Норвегия, Сингапур и др.

С размера на управляваните активи днес индустрията на СФИ може да мери сили с централните банки. Според различните оценки активите в балансите на СФИ към края на 2007 г. възлизат на около 2300 млрд. долара, докато централните банки са с около 5.1 млрд. активи.

http://capital.bg/show.php?storyid=464827



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!