Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2008 16:03 - Лихвите, глупако
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 1949 Коментари: 1 Гласове:
0



Калин Христов

Политиката на централните банки и финасовата криза



Със задълбочаването на кризата на световните кредитни пазари и пренасянето й към практически всички сегменти на финансовите пазари в развитите страни нарастват усилията за дефиниране на фундаменталните причини, породили тази криза. Систематизацията на растящия обем литература очертава две основни групи теории, стремящи се да обяснят причините, довели до днешното положение.

Първото обяснение акцентира на виждането, че наблюдаваме познат от историята цикъл на възникване на финансова иновация, която предизвиква стандартния цикъл на бързо разпространение на съответния продукт, масирани инвестиции, водещи до свръхинвестиране и съкращаване на доходността и последваща криза. След преодоляването на кризата жизнеспособната част от съответната иновация става стандартен продукт. С други думи недостатъците на някои от финансовите продукти, въведени през последните години, са довели до изкривяване на стимулите както за кредиторите, така и за кредитополучателите, което е довело до свръхзадлъжняване на домакинствата и фирмите и акумулирането на голям обем кредитен риск от финансовите посредници. John Stumpf брилянтно обобщи този процес с определението "финансовата индустрия изобрети нови начини за губене на пари независимо от това, че старите начини продължават да работят много добре".

Ролята на централните банки

Второто обяснение разглежда финансовите иновации и тяхното влияние върху развитието на финансовата система само като усилващ механизъм на много по-голям и дългосрочен проблем - достъпа за дълъг период от време до евтин кредит, което е следствие от политиката на централните банки на основните икономически сили в света.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=467367



Гласувай:
0



1. kostadin - Американците издигат търговията ...
11.03.2008 19:58
Американците издигат търговията на първо място , считайки я за главния двигател на прогреса .Лошото е ,че трябва да има какво да купуваш и продаваш.В света има пъти повече пари сравнение с това което може да се продаде...следва инфлация.Нима на всички не е ясно ,че няма как за кв. м жилищна площ да ти искат6 месечните ти заплати?
Тези които имат пари снижават разходите си ,чрез въведане на ниски заплати Говорят :
- повишавайте проиводителността !Но първото за което се сещат т.н. работодатели е да те карат да работиш без пари.Интензивното натоварване коренно се различава от оптималното ,но финансистите това не ги интересува Те ще са такива докато изкупят всичко.На тях им трябват роби.Човечеството е вкарано в концетрационнен финансов лагер.Лозунга за увеличаване на производителността за сметка на физическото изтощаване ,по нищо не се различава от лозугите във фашистките лагери -Трудът освобождава.
Изобщо не ги интересува понятието оптимално.Кризата не е само в САЩ тя е в целият свят използващ долара.За сега само технологичните причини лимитират безпределното желание да се печатат хартиики с цифри.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!