Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 18:03 - Валутен борд завинаги
Автор: ikonomika Категория: Технологии   
Прочетен: 2522 Коментари: 2 Гласове:
0



Димитър Василев

Случилото се в Азия през 1997 г. показва, че плаващият курс не е панацея при криза
За българите лошите спомени от финансовата криза през 1996 не са избледнели. Търсейки аналогии с премахването на валутния борд в Аржентина хората се опасяват от обезценяване на лева. Международните инвеститори също изпитват такива опасения. Те слагат всички страни от Централна и Източна Европа под общ знаменател, а значителното обезценяване на валутите на Румъния, Унгария и Полша през последната половин година поражда въпроса доколко са устойчиви валутите на страните с фиксиран курс. За съжаление, силното забавяне на балтийските икономики през последната година не помага да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Поради различия в структурите на икономиките не е много коректно да се правят сравнения между отделни страни, но не може да се отрече, че в България има натрупани дисбаланси. По-надолу ще разгледаме част от тях и ще покажем защо обезценяването на лева не е част от разрешаването им.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=616241


Тагове:   борд,


Гласувай:
0



1. анонимен - не съм съгласен
23.01.2009 14:40
Не вярвам че борда трябва да е вечен ,а те го използуват вече доста от 1997 това можеше да бъде до 2001 2002 и толково ,но все некадърници управляват това миминстерство!!
цитирай
2. анонимен - Има ли БГ. лев, има и проблем. Докато ...
05.07.2009 15:54
Има ли БГ.лев, има и проблем. Докато не го заменим с Евро, с валутен борд или без борд, все тая, винаги ще се намерят набедени финансисти, които да се оправдават с нуждата от обезценка на лева.Това ще срине завинаги и без това нищожното доверие. Просто еврото няма алтернатива за БГ, друг е въпроса какво е и неговото бъдеще в малко по-далечна перспектива, аз лично не съм оптимист.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!